Λίγα λόγια για το Ιστολόγιο...

Ο τίτλος του ιστολογίου ήταν αρχικά" ιστοημερολόγιο", όμως για καθαρά πρακτικούς λόγους (για να το βρίσκουν εύκολα οι μαθητές ) άλλαξε σε Ιστολόγιο της Ελένης Ζάχου.
Πιστεύω στην ελεύθερη διακίνηση του εκπαιδευτικού υλικού και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά το δοκούν ό,τι υλικό θέλετε.
1. Στη δεξιά μπάρα βρίσκονται : υλικό για μαθήματα,φιλικά ιστολόγια κ. α

2. Στο κέντρο εμφανίζεται η καθημερινή ροή των αναρτήσεων ( με διάφορα θέματα)

3. Στην αριστερή μπάρα εμφανίζονται εργασίες -συμμετοχές μου σε εκδηλώσεις και προγράμματα

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! καινούρια σελίδα με τα νέα προγράμματα σπουδών
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! καινούρια σελίδα με Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή (δεξιά)

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Κούρδοι προστατεύουν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ

Οι Κούρδοι προστατεύουν το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ

Μετά την κατάληψη της Μοσούλης και του βόρειου Ιράκ, από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», οι διάφορες θρησκευτικές μειονότητες στην περιοχή τέθηκαν υπό διωγμό, βρισκόμενες συνεχώς υπό τον τρόμο της εξάπλωσης των φανατικών ισλαμιστών, σημειώνει κουρδικό δημοσίευμα της Ερμπίλ.
Πολλά ιερά μνημεία που διατηρούνταν από τις θρησκευτικές μειονότητες έχουν καταστραφεί τελείως, προκειμένου να εξαλειφθεί η ύπαρξή τους από την ιστορική πορεία του κόσμου, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Μία από τις πιο σημαντικές χριστιανικές ιερές τοποθεσίες στο Ιράκ είναι η Μονή του Αγίου Μάρκου- ( είναι γνωστό στους Άραβες ως Ντέιρ Μαρ Μέτα), που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη στην κορυφή του όρους Αλφάφ.
Το μοναστήρι χτίσθηκε το 363 και έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του κόσμου.
Η Μονή τελεί υπό την εκκλησιαστική διοίκηση της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά λόγω της απειλής από το Ισλαμικό Κράτος, έχει εγκατασταθεί εκεί φρουρά των κουρδικών δυνάμεων Πεσμέργκα, για την προστασία του.
Ο πατήρ Αντά Χτίρ αλ Κας ζει και εργάζεται στο μοναστήρι.
«Από τότε που οι Τζιχαντιστές έλαβαν τον έλεγχο στη Μοσούλη, περίπου 60 χριστιανικές οικογένειες αναζήτησαν καταφύγιο εδώ στο Μοναστήρι. Πάρα πολλές, άλλες οικογένειες λόγω των επιθέσεων και του τρόμου έχουν καταφύγει στο Κουρδιστάν», δήλωσε ο αλ Κας.
Ο ίδιος θα τονίσει ότι οι δυνάμεις Πεσμέργκα μπορούν να διαφυλάξουν τη Μονή, η οποία, εκτός των άλλων, περιέχει και μια αιώνια- αρχέγονη βιβλιοθήκη γεμάτη με ιερά χριστιανικά χειρόγραφα που πρέπει να προστατευθούν, γράφει το δημοσίευμα.

πηγη
 echedoros